Zaterdag 18 oktober, Naoshima
18 oktober 2025 - Takamatsu, Japan
Naoshima
Vandaag staat een bezoek aan het eiland Naoshima op het programma. Onder de bezielende leiding van Tetsuhiro Fukutake is op dit eiland het Benesse Art project tot stand gekomen. Het was zijn droom om een plek te creëren waar het goed leven is (bene=goed, esse = leven). Hij realiseerde die droom op Naoshima, toen een verstild eiland voor de kust van Takamatsu. Het resultaat is nu, ruim twintig jaar later, verbluffend. Langzaam is Naoshima veranderd van visserseiland in een plek waar kunst en natuur op een prachtige manier samengaan. De oorspronkelijke bewoners zijn de afgelopen decennia, net als op vele andere eilanden in de Japanse binnenzee, vertrokken naar de steden.
Na een vaartocht met de veerboot van bijna een uur komen we op Naoshima aan. We zien meteen een grote rode pompoen met zwarte stippen op de kade staan. Dit kunstwerk is van de Japanse kunstenares Yayoi Kusama. De pompoen is een terugkerend motief in haar werk dat ze gebruikt om haar angsten en hallucinaties te overwinnen. In de jaren 70/80 van de vorige eeuw liet ze zich vrijwillig opnemen in een inrichting, omdat ze zich daar het veiligst voelde (daar woont ze nu nóg). De pompoen is een inspiratie die teruggaat tot haar jeugd. We gaan aan de wandel en komen onderweg nog diverse kunstwerken tegen. Uiteindelijk arriveren we bij het Benesse museum, een modern gebouw van architect Ando Tadao waar in grote lichte zalen moderne werken worden getoond. In het gelijknamige park staan in een beeldentuin werken van o.a. de Nederlander Karel Appel en Nikki de Saint Phalle. Aan het water staat een twee meter hoge gele pompoen met zwarte stippen van Yayoi Kusama.
Tenslotte pakken we de bus en laten ons voor 100 yen (=€ 0,65) terugrijden naar de plaats van de veerboot. Bij de plaatselijke 7-11 winkel nog een lunch gekocht en dan gaan we met de veerboot terug naar Takamatsu.

de kunstenares Yayoi Kusama hebben gezien. Zij is inmiddels 96 jaar oud. Het museum Voorlinden in Wassenaar heeft werk van haar in de eigen collectie: Infinity room. De stippen (dots) die ze veelal op haar kunstwerken gebruikt, geven haar een gevoel van oneindigheid en helpen haar om met haar angsten/hallucinaties om te gaan, die ze al vanaf haar vroege jeugd heeft.