Vrijdag 31 oktober, Tokyo

3 november 2025 - Dordrecht, Nederland

Tokyo

Vandaag voor een beperkt gezelschap (de rest is nog moe van gisteren) een rondgang door een paar wijken van Tokyo. Als eerste komen we door een wijk uit de jaren 50. Vrijwel uitsluitend laagbouw, want de woningnood na alle verwoestingen van WOII vroeg vooral om snelle realisatie. Daarna komen we in de wijk Kappabashi met veel winkels op het gebied van koken. Enkele reisgenoten gaan daar keukenmessen kopen met daarin in fonetisch schrift met Japans karakters een gewenste naam gesneden. We komen enkele jongelui tegen die uitgedost zijn als samoerai, maar hun doel is het opruimen van plastic-afval op straat (…..en de straten zijn al zo schoon). Na een korte koffie-stop gaan we naar de oude wijk Asakusa. Deze wijk kenmerkt zich door de traditionele, authentieke sfeer die het heeft behouden te midden van het moderne Tokyo. De wijk staat bekend om zijn culinaire scene met veel streetfood, yakatori’s en izakaya’s. Yakatori biedt veel gegrilde gerechten (groenten, (kip)vlees). Izakaya is meer een bar waar ook snacks worden geserveerd. We lopen nog door een oude winkelgalerij. Een belangrijke trekpleister van Asakusa is de Senso-ji tempel. Dat is de oudste tempel van Tokyo, oorsprong dateert van ca. 645. De tempel is meerdere keren ernstig beschadigd (branden, WOII) maar zorgvuldig gerestaureerd in Edo-stijl. Vlakbij Senso-ji komen we nog door de Kaminarimon-poort met een grote lampion, echt de sfeer van de oude Japanse hoofdstad. Bij de Sumida rivier zien we de Asahi Beer Hall (uit 1989), ontworpen door de bekende architect Philip Starck. De kruin op het gebouw symboliseert de schuimkraag van een glas bier. Daarna gaan we per metro naar een gebied tussen Shibuya en Omotesando. Hier staan allerlei soorten huizen, mooi, minder mooi en lelijk. We komen ook langs Laforet, een peperduur warenhuis voor modebewuste jongeren en bezoeken nog een koffie-zaak die z’n eigen koffie brandt. Het gebied (rond Catstreet) is ook een alternatieve wijk voor kleine ondernemers. Tot slot maken we een wandeling door het Meiji park en bezoeken het Meiji Shinto heiligdom. Meiji was een belangrijke keizer die de overgang van het feodale Japan naar het huidige Japan met prefecturen heeft bewerkstelligd. In het park komen we ook nog langs een bonsai tentoonstelling van allerlei boompjes en bloemen (Chrysanten). ’s Avonds eten we in een sushi-restaurant waar (elektronisch) bestelde gerechten via een systeem van rijdende karretjes over rails precies bij je tafel worden afgeleverd.

1. Charlotte van der Drift:
    4 november 2025
    Verkleed als samoerai plastic opruimen; past wel bij de dienende functie van een samoerai.
    Zag je in dat sushi-restaurant met digitale bestelling en dat elektronische breng-karretje nog wel personeel?